Delikatny czekoladowy sernik z amaretto na spodzie z ciasteczek amaretti i polewą czekoladową.
Czekoladowy sernik z amaretto na spodzie z amaretti
(tortownica)
1kg sera na sernik (użyłam słodzonego z dodatkiem wanilii)
200g gorzkiej czekolady
4 jajka
100g cukru trzcinowego
32g cukru waniliowego
2 łyżki amaretto
szklanka, pokruszonych na pył, ciasteczek amaretti (150g)
3 łyżki masła
100g gorzkiej czekolady
100g ciasteczek amaretti
Czekoladę rozpuść i ostudź.
Ciasteczka wymieszaj z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Tortownicę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód ciasteczkową masą.
Ser zmiksuj razem z jajkami, cukrem, amaretto i czekoladą. Przelej na ciasteczkowy spód i piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Ostudź w uchylonym piekarniku.
Następnie rozpuść czekoladę, rozprowadź na powierzchni sernika. Połowę ciasteczek pokrusz i rozsyp, a resztę ułóż.
Smacznego!
.....................................
Jest wiele rzeczy, których się nie spodziewamy, o których nawet nie śnimy.
I nagle dzieją się, tu i teraz.
"Wszystko albo nic", ktoś kiedyś powiedział. Czasem trzeba zaryzykować, zwłaszcza jak się jest niepewnym czegoś.
Dni spędzone między morzem a jeziorem stają się coraz barwniejsze, smaczniejsze i ciekawsze.
Mam swoją szklaną bańkę, swój mały świat, małe przyjemności.
Myśli, że to minie, pryśnie, odstawiam na bok i cieszę się chwilą...
Pozdrawiam,
[muffinka.]
PS
Każdy człowiek kolor niebieski widzi inaczej.
3 komentarze:
Rozpusta w całej swej okazałości! Jej, ależ niesamowicie wygląda ta spływająca polewa... a połączenie amaretti i czekolady z pewnością powala smakiem :)
smacznie wygląda. :)
ślina mi leci i leci, a ja na diecie :)
Prześlij komentarz