I żadnego zakalca ! :)
Mocno czekoladowe ciasto, bez jakiejkolwiek mąki, a zrobi je każdy!
Idealnie smakuje z jeżynową konfiturą (kwaśną).
Ciasto czekoladowe z Niemiec
przepis dostałam z Niemiec w ramach POSTCROSSING
(mała tartownica)
180g gorzkiej, bardzo dobrej czekolady, min. 70-80 %
180g masła (!)
180g cukru (można zmniejszyć odrobinkę, jeśli się używa słodszej konfitury niż z jeżyn)
4 jajka
szczypta soli
cukier puder
konfitura z jeżyn
Czekoladę rozpuść z masłem i ostudź jednolitą masę.
Żółtka utrzyj z cukrem na biały krem, ok. 10 minut.
Białka ubij na pianę ze szczyptą soli.
Połącz masę czekoladową z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek. Piecz 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli nie masz silikonowej formy to wyłóż ją papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem.
Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem, podawaj z konfiturą. :)
.................................................................................................................................................................
Wymienianie dętki w mym rowerku, mały cud, świeży, mętny sok z jabłek, wietrzna pogoda, potoki słów, toskańskie klimaty, dachówki przesiąknięte wspomnieniami, maślak na maślaku, zbieranie malin, zaganianie baranów, robienie doniczki z 5 przegródkami z M., kupowanie ziół i porządkowanie już obecnych, łącznie 9, croissanty z malinami, mała A., kasztanowa latte, turkusowa ukrainka, spacary po polach, zbieranie kukurydz, patrzenie w gwiazdy,
i nastaje poniedziałek....
Pozdrawiam,
muffinka
6 komentarzy:
Przepis zapisuję do przetestowania:-).
Niby tylko cztery składniki, a efekt znakomity :)
Wygląda obłędnie :-)
Takie proste przepisy są najlepsze :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Niezły początek tygodnia:)
wow, lubię takie cuda "z niczego". Wygląda na mocno czekoladowe, a zdjęcia są tak sugestywne że aż czuję ten zapach! Jedna z miłych, wolnych chwil. Zapisuję do zrobienia:)
Ach... och.... mniam!
Prześlij komentarz