Bez miksera, żadnych specjalnych zdolności, najprostsze!
Wilgotne, miękkie, dyniowe z prażonymi, aromatycznymi orzechami.
Dyniowe ciasto z prażonymi orzechami
przepis autorski
300g
cukru
400g
mąki pszennej
24g
proszku do pieczenia1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
400g drobno startej dynii Hokaido
450ml
oleju, np. Olivier
6
jajek2 garśći orzechów włoskich*
zamiast
mąki pszennej – mąka pełnoziarnista pół na pół z
pszenną
zamiast
świeżej gałki – mielona
zamiast
oleju – oliwa (jej smak będzie bardziej wyczuwalny)
Rozgrzej
piekarnik do 160oC.
Do
jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z cukrem i
przyprawami.
W
drugiej misce połącz mokre składniki. Następnie
połącz wszystkie składniki.Blachę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij ciastem. Piecz 45-50 minut. Stopień upieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, to gotowe!
* orzechy pokrój na mniejsze kawałki i podpraż na patelni, aż w poczujesz cudowny zapach!
.........................................................................................................................................................
4 nad ranem, potem 5 nad ranem.
Generalnie to lubię deszcz, lubię go gdy jadę na rowerze, zwłaszcza po ciemku, po pustej ulicy, widzę tylko cienie drzew i sunące w oddali sylwetki ludzi...
Lubię nocą patrzeć na gwiazdy.
Lubię moją melancholię, już tą właściwą :)
Pozdrawiam,
muffinka
8 komentarzy:
To ciasto wygląda naprawdę smakowicie. Kto by się nie skusił... :)
Ciacho mmmmmmmm, ale to focie to dopiero! :D
Zapisuję do wypróbowania:)
mam wielką ochotę spróbować tego ciasta:)
a zdjecia poranne piękne:)
Ciasto swietne, bo proste. I jesienne na dodatek.
A godziny nad ranem maja w sobie cos wspanialego...
Idealne uchwycenie wschodzącego dnia:)
Znakomite ciasto:)
Pysznie wygląda to Twoje ciasto i jaki cudowny ma kolorek :)
na dzisiejsze chorowanie chciałabym zjeść kawałek takiego ciasta.
Prześlij komentarz