Koniecznie musicie tego spróbować, jeśli uwielbiacie smak soczystego szpinaku, delikatnego sera fety, miękkich pomidorów, bakłażana chilli pod chrupiącą pierzynką z ciasta filo. Wymyślone na podst. mojej głodnej wyobraźni.:)
Liście szpinaku zapiekane pod chrupiącym ciastem filo z bakłażanami chilli, serem feta de provance i pomidorami
ciasto filo (może być kupne, ok. 10-15 plastrów), ja użyłam mojego domowego
opakowanie liści szpinaku (z Hortexa, 450g, choć smaczniejsze były by świeże)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo zmielony
ząbek czosnku ( albo 2)
1 łyżeczka masła
średni bakłażan
½ łyżeczki papryki chilli mielonej
1 pomidor
opakowanie sera feta de provance ( firmy Arla bodajże)
3 łyżki stopionego masła
listki bazylii do udekorowania
1 Rozmrażamy szpinak i gotujemy, aż będzie miękki, na odrobinie oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku. Pod koniec dodajemy łyżeczkę masła. Odsączamy z nadmiaru wody.
2 Bakłażan myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy na durszlak, obficie solimy i odstawiamy na kwadrans. Obmywamy z nadmiaru soli i smażymy na oliwie na patelni grillowej, aż będzie lekko miękki. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
3 Sparzonego pomidora obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
4 Ser feta de provance również kroimy w drobną kostkę.
5 Ugotowany szpinak kładziemy na dnie naczynia żaroodpornego, potem fetę, pomidory, bakłażana i plastry ciasta filo, każdy smarujemy roztopionym masłem.
6 Nagrzewamy piekarnik do 200oC i pieczemy ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta filo.
Smacznego i pozdrawiam:)
4 komentarze:
uwielbiam kuchnie grecką. to dlatego, ze spedziłam na jedenj z greckich wysp az 5 miesiecy. to danie wyglada rewelacyjnie. koniecznie wyprobuje!
sciskam i zapraszam do siebie ;)
Szana :)
bardzo fajne połączenie składników :) uwielbiam szpinak
Mogę zastąpić filo ciastem francuskim?
Sunshine, wydaje mi się, ze tak. Próbuj! :)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz