piątek, 2 marca 2018

Błyskawiczna granola z patelni!



Czasem nie ma nic lepszego na śniadanie niż po prostu chrupiące płatki z mlekiem. Mam dla Was przeprosty oraz najważniejsze ZDROWY przepis. Wystarczy maksymalnie 15 minut, a zapach karmelizowanych płatków i orzechów będzie się unosił w Twojej kuchni. 
Dla tych, co posiadają palnik do crème brûlée zalecam zrobienie karmelizowanego banana, którego wystarczy tylko zanurzyć w cukrze i opalić. Dla tej karmelowej skorupki - warto!



Granola w 15 minut
(2 porcje)

70g płatków owsianych błyskawicznych
30g pokruszonych orzechów włoskich (lub jakichkolwiek innych)
30g wiórków kokosowych
40g oleju kokosowego
1,5 łyżki miodu

do swojej dodałam jeszcze jagody goji oraz żurawinę, więc hulaj dusza z dodatkami, byle nie za dużo

Podprażamy płatki owsiane na patelni razem z orzechami i wiórkami przez 5-7 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jeśli czujesz, że pachną to ten moment, żeby dodać miód oraz olej kokosowy. Podprażaj jeszcze kilka minut, nie zapominając o mieszaniu oczywiście. 

Podawaj z zimnym mlekiem, jogurtem lub kefirem - wtedy chrupią ;)


Brak komentarzy:

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...