Sernik z wanilią i białą czekoladą, puszysty i kremowy, a na wierzchu soczyste truskawki marynowane w czerwonym winie i przyprawach korzennych.
Sernik z truskawkami marynowanymi w winie
300g herbatników
150g masła
750g sera na sernik
3 jajka
100g cukru
łyżeczka esencji waniliowej
200g białej czekolady
200ml czerwonego wina
2 łyżki cukru
laska cynamonu
4 goździki
łyżka mąki ziemniaczanej
Herbatniki zmiksuj na pył, połącz z rozpuszczonym masłem. Spód i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wylep masą ciasteczkową. Piecz 10 minut w 180 stopniach.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki zmiksuj szybko i dokładnie.
Wlej masę na podpieczony spód i piecz 50-60 minut w 160 stopniach. Ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
Truskawki pokrój w ćwiartki. Cukier zagotuj w rondelku z łyżką wody, aż powstanie karmel. Dodaj wtedy wino, cynamon i goździki. Gotuj przez 20 minut, a następnie zalej winem truskawki. Odstaw na godzinę. Odcedź, usuń przyprawy i zagotuj wino z mąką ziemniaczaną ciągle mieszając. Doprowadź do temperatury pokojowej. Rozłóż truskawki na ostudzonym serniku, zalej sosem i wstaw do lodówki.
3 komentarze:
Wow, genialny ten sernik! *.*
Musiał być pyszny! :)
Rozpieszczasz! Wygląda pysznie *.*
Obłędny, musiał smakować bajecznie :)
Prześlij komentarz