czwartek, 18 sierpnia 2011

Tiramisu inaczej z karmelem i czekoladą and SUN!!!











Zimny, słodki, puszysty deser, prosto z lodówki z czekoladą na wierzchu… marzenie w gorące dni, w deszczowe również:)

Herbatniki, masa waniliowa, herbatniki, masa waniliowa, herbatniki, masa karmelowa, krakersy, bita śmietana i czekolada – osiem pysznych warstw z posypką. Nie przesadzam, ciasto smakuje wyśmienicie, a po drugim kawałku przestajesz myśleć o tym, że od takiego ciasta można utyć i nic cię nie powstrzyma przed wzięciem następnego:)

U mnie w końcu pojawiło się słońce, więc znów wracamy do tych dni, gdzie dzień zaczyna się od śniadania, po chwili jesteś już na plaży, wygrzewasz się na słońcu i słyszysz szum fal. A Wy jak spędzacie ostatnie tygodnie wakacji?

Przepis na ciasto dostałam od mojej cioci, która go z kolei dostała od swojej koleżanki itd. nie wiem, kto jest autorem przepisu. Ale naprawdę dobra robota!

Tiramisu inaczej z karmelem i czekoladą

7 paczek herbatników (zależy od ilości herbatników w paczce i wielkości, powinno być ich tyle żeby trzy razy pokryły blachę)

1l mleka (2% lub 3,2%)

1 szklanka mąki krupczatki lub pszennej

3 żółtka

aromat waniliowy lub ziarenka wanilii

kostka margaryny (250g)

masa krówkowa w puszce

opakowanie krakersów

0,6l kremówki 30%

3 opakowania śmietanfix

½ łyżki cukru pudru

½ tabliczki czekolady gorzkiej

1 Z litra mleka odlać szklankę do miski i dodać mąkę, aromat waniliowy lub ziarenka wanilii i żółtka, dobrze wymieszać trzepaczką. Pozostałe mleko zagotować, zmniejszyć temperaturę i wlać masę waniliową. Mieszać masę trzepaczką, aż zgęstnieje. zdjąć z kuchenki i ostudzić.

2 Po ostudzeniu masę utrzeć z margaryną.

3 Na blasze ułożyć herbatniki w następujący sposób: Wziąć jednego herbatnika, nałożyć łyżkę masy waniliowej przykryć drugim i układać na blasze, aż do wykorzystania miejsca. Następnie na herbatnikach rozsmarować resztę masy waniliowej i ułożyć równomiernie warstwę herbatników.

4 Wymieszać masę krówkową i rozsmarować na herbatnikach. Ułożyć równomiernie krakersy.

5 Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodać cukier, śmietanfixy i szybko przełożyć na krakersy.

6 Zetrzeć czekoladę bezpośrednio na ciasto.

Smacznego!

7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

To ma być tiramisu? Nawet nie ma serka mascarpone, biszkoptu(jakieś krakersy), czy amaretto. Nazwij to "kremówką" a nie tiramisu. Lub chociaż "prawie tiramisu, tylko bez wszystkich składników"

pozdrawiam:)

Pozytywka pisze...

Cześć! Właśnie próbuję stworzyć ciut zmodyfikowaną wersję tego ciasta. Zastanawiam się tylko, czy w masie waniliowej nie zabrakło cukru? Czy dwie pozostałe masy są na tyle słodkie, że poradzą sobie z niesłodka pierwszą? :)
Dziękuję za przepis!

muffinka pisze...

Pozytywko, nie zabrakło cukru, całe ciasto jest bardzo słodkie. :)
Czekam na Twoją zmodyfikowaną wersję :)

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

Co za ciasto! Musze go kiedys upiec! rewelacja:-)

Maggie pisze...

Ech, wakacje... Kiedy to bylo! Teraz tylko urlop, a tego zawsze malo.
Ciacho obledne, jako wielka fanka tiramisu skosztowalabym takiej wersji tego oblednego deseru!

Pozytywka pisze...

Do masy budyniowej dałam masło zamiast margaryny i mąkę pszenną. Następnym razem spróbuję z krupczatką, bo masa mi trochę popłynęła... Na wierzch- zamiast bitej śmietany- mascarpone z cukrem pudrem i żeby jeszcze bardziej było tiramisu- warstwę budyniową i mascarpone posypałam kakao. Wyszło pychotka :) Połączenie krakersów z karmelem- rewelacja! Jeszcze raz dziękuję za przepis :)

muffinka pisze...

Proszę bardzo Pozytywko!

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...