Zawsze po wyjęciu ciasta z piekarnika w kuchni unosi się jego zapach, który uwielbiam. Jak byłam mała, to zastanawiałam się czy zapach można zamknąć w słoiku... żeby chociaż były perfumy szarlotkowe, cynamonowe albo piernikowe :)
Teraz zamykam oczy i staram się wyczuć wszystkie aromaty. Skórka z cytryny, cynamon, delikatna wanilia. Boję się kroić ciasto zaraz po upieczeniu, odczekuję, choć pół godziny i na szczęście mogę delektować się jeszcze ciepłym wypiekiem, no, nie tylko ja.
Teraz zamykam oczy i staram się wyczuć wszystkie aromaty. Skórka z cytryny, cynamon, delikatna wanilia. Boję się kroić ciasto zaraz po upieczeniu, odczekuję, choć pół godziny i na szczęście mogę delektować się jeszcze ciepłym wypiekiem, no, nie tylko ja.
Żeby upiec drożdżówki najpierw musiałam zdobyć czarne porzeczki, które najpierw były aroniami. Niedaleko domu, na polu koło lasu rosną krzaki z porzeczkami. Wybrałam się z moimi pomocnicami, siostrą i kuzynką, prócz owoców miałyśmy na ciele ugryzienia od much końskich i nogi poparzone od pokrzyw. Niestety taka cena za późniejszą przyjemność.:)
Ciasto jogurtowe z jabłkami
70 dag jabłek
ciasto: 4 jajka
szkl. cukru + niewiele do jabłek
20 dag masła
30 dag jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżki cynamonu
kilka kropli soku z cytryny
kilka kropli aromatu waniliowego
1 Nagrzej piekarnik do 175oC. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.
2 Obierz jabłka i oczyść z gniazd nasiennych, podziel na ósemki, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem.
3 Żółtka utrzyj do białości mikserem z połową cukru. Masło dodaj do żółtek, wciąż miksując, a gdy uzyskasz jednolitą masę, połącz ją z jogurtem.
4 Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Do żółtkowej masy dodawaj na przemian, cały czas delikatnie mieszając, pianę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
5 Masę wyłóż do formy. na wierzchu gęsto ułóż kawałki jabłek. Piecz około godziny.
najlepiej smakują z lodami:)
Drożdżówki z czarną porzeczką
75 dag mąki pszennej
2,5 dag drożdży
½ szklanki cukru
½ opakowania cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
szczypta soi
300ml mleka (dałam mniej)
100g roztopionego i przestudzonego masła
ok ½ kg czarnej porzeczki lub innych owoców (wymieszaj je z ½ szklanki cukru, odrobiną cynamonu i ew. szczyptą gałki muszkatołowej)
jajko rozkłócone do smarowania
kruszonka: 75g zimnego masła
¾ szkl. mąki pszennej
½ szklanki cukru
szczypta soli
1 Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wkrusz drożdże, posyp łyżeczką cukru, wlej 1/4 szklanki mleka i ostaw na 15 minut, aż drożdże ruszą. Dodaj jajka i żółtka rozkłócone z solą, resztę cukru, cukier waniliowy i dolewając mleko zagnieć luźne ciasto, które będzie się przyklejało do dna miski, ale nie do boków. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj stopniowo jeszcze szklankę mąki. Na koniec dodaj masło i jeszcze raz dobrze wyrób.
2 Odstaw przykryte folią lub wilgotną ściereczką na godzinę lub aż powiększy objętość dwukrotnie.
3 Ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę, odrywaj po kawałku, nakładaj na środek łyżkę owoców i formuj kulkę. Kładź bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w 4 cm odstępach. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
4 Zagnieć szybko kruszonkę. Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 20 minut, lub aż się zrumienią.
Smacznego!
5 komentarzy:
Śliczne te bułeczki :-) A zjedzone w miłym towarzystwie smakują zapewne jeszcze lepiej:-)
Ha, perfumy o zapachu czekolady i karmelu albo szarlotki - to byloby cos :)
I ciasto, i drozdzowki wolaja do mnie: "Zjedz nas!"
Moje drożdżowe smaki;)zdecydowanie!,choć z kwaskowatymi porzeczkami jeszcze nie próbowałam.
pysznie i rozpustnie :) i drożdżówkowe szaleństwo :)
O mniam! Wszystkie Twoje przepisy i zdjęcia są mega mniam ! :D
Prześlij komentarz