Zapraszam dziś na kruche, razowe, truskawkowe ciasto z chrupiącymi jabłkami i rabarbarem pod pianką z korzenną nutką. Inspiracją był przepis Mar, który mocno zmodyfikowałam, ale i tak Ci za niego dziękuję!
Trudno podrobić „kogoś” ciasto, nie zawsze wychodzi takie samo jak u autora. Nie zawsze – raczej nigdy. Staram się wiec coś zmodyfikować i stworzyć moją wersję. I Wam polecam zmienianie przepisów i dzielenie się nimi z innymi.
Rabarbar – różowy owoc. Świetnie się komponuje ze świeżym imbirem, malinami, porzeczkami, truskawkami i oczywiście jabłkami. Owoc jednak nie tylko z owocem. W kwietniowym numerze „Kuchni” jest przepis na jagnięcinę bądź tuńczyka z rabarbarem.
Jeśli ktoś z was posiada sprawdzony przepis na LODY rabarbarowe, to poproszę!
Kruche z rabarbarem i jabłkami pod pianką
500g mąki (250g pszennej pełnoziarnistej i 250g razowej)
3 jajka (osobno białka i żółtka)
110 g cukru + ½ szklanki cukru (pasuje brązowy, ale nie posiadałam) + 2 łyżki cukru pudru
150 g zimnej margaryny
małe opakowanie „gratki” truskawkowej
½ opakowania jogurtu naturalnego Activia
3 łodygi rabarbaru
5-6 jabłek
garść płatków migdałów
1 ½ łyżeczki cynamonu + szczypta
2 łyżeczki soku z cytryny
świeżo starta 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 Owoce umyć, osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, lub w drobniejsze kawałki, wtedy bardziej rozmiękną w cieście. Rabarbar obrać. Łodygi przekroić na pół pionowo i następnie w 4cm słupki. Owoce wymieszać w misce z ½ szklanki cukru, jak masz brązowy, to zastąp go białym, sokiem z cytryny, cynamonem, gałką muszkatołową i płatkami migdałów. Odstawić by puściły sok.
2 Częściowo przesianą mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jogurt naturalny, gratkę i żółtka, szybko zagnieść ciasto (może być lekko klejące). Przykryć folią i schować na godzinę do lodówki.
3 Tortownicę wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 190oC. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (mniejsza powinna być około ¼ całości). Większą cześć rozwałkować na okrągło na podsypanej mąką stolnicy, wyłożyć dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem i podpiekać ok. 25 minut. Owoce oddzielić od soku, wyłożyć na nieco ostygnięty spód (z soku można zrobić syrop). Resztę ciasta rozwałkować i wycinać kieliszkiem kółka, które układać na owocach. Ubić pianę z białek z 2 łyżkami cukru pudru i szczyptą cynamonu. Rozprowadzić na wierzchu ciasta. Włożyć do piekarnika i dopiekać ok. 30 minut (Az przyrumieni się wierzch, jeśli będzie się przypalał około 20 minuty pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową). Ostudzić i gotowe!
3 komentarze:
zdecydowanie mam słabość do rabarbaru :-)
popieram eksperymenty i kreatywny re-make ciast :)
Czym się różni mąka pszenna pełnoziarnista od mąki razowej?
Prześlij komentarz