Jeśli myślisz, że jadłeś dobry sernik to koniecznie musisz spróbować francuskiego!
Na chrupiącym spodzie z krakersów, mega kremowy i delikatny, a na wierzchu panna cotta. Niesamowity smak zawdzięcza klasycznemu francuskiemu połączeniu cytryny i wanilii.
Na mojej liście sernikowej zdecydowany numer 1 !
Sernik francuski
(tortownica 24cm)
spód:
130g słonych krakersów
100g masła
65g cukru pudru
32g mąki pszennej
masa serowa:
650g twarogu na sernik o zawartości tłuszczu 7-10% (w składzie powinien mieć tylko twaróg z mleka, nic więcej)
500g kremówki 30%
240g cukru pudru
30g cukru z prawdziwą wanilią
40g mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej
5 jajek
40g soku z cytryny
pół łyżeczki prawdziwej esencji waniliowej
panna cotta:
łyżeczka żelatyny
300 ml kremówki 30%
15g cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z cytryny
Twaróg, kremówki i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, tak by były w temperaturze pokojowej.
Krakersy zblenduj na pył, zagnieć z zimnym masłem, cukrem oraz mąką. Spód tortownicy wyłoż papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Schłodź w lodówce minimum 20 minut. Piecz 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Połącz za pomocą miksera wszystkie składniki masy serowej. Przelej na upieczony spód i piecz 40-50 minut w 120 stopniach z termoobiegiem, otwierając drzwiczki co 10 minut, żeby wypuścić parę, dzięki temu sernik nie popęka. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach. Schłodź w lodówce.
Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Podgrzej 100ml kremówki z cukrem oraz skórką z cytryny. Połącz z żelatyną oraz resztą kremówki. Przelej na sernik i schłodź kilka godzin w lodówce.
Żeby ładnie oddzielić sernik od foremki opal boki tortownicy delikatnie palnikiem. Następnie oddziel nożem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz