wtorek, 23 grudnia 2014

Marchewkowo-pomarańczowe, lekkie ciasto.



Lekkie, świąteczne, ciasto marchewkowo-pomarańczowe z imbirem, rodzynkami i orzechami włoskimi.


Marchewkowo-pomarańczowe lekkie ciasto
(tortownica 18cm)

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka suszonego imbiru

4 jajka

1/2 szklanki oleju 

szklanka trzcinowego cukru

1/2 szklanki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego

5 marchewek

po 100g rodzynek i orzechów włoskich

cukier puder


Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i imbirem. Jajka wymieszaj z olejem oraz cukrem i sokiem pomarańczowym. Połącz wszystkie składniki oprócz marchewki. Dokładnie wymieszaj. 
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj. Dodaj do masy wraz z rodzynkami.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut. 
Odstaw do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem.
....................................................................

Praca to nakładające się na siebie warstwy farby na płótnie. Nowe miejsce, nowe doświadczenia, nowi ludzie, nowe smaki. Tej kawiarni nie muszę reklamować. 
Giselle. Więcej napiszę niebawem.

Relacje. Można zamalować chmury, domalować tęczę, można zmienić płótno i malować dalej tymi samymi farbkami i tym samym stylem. Wybieram pierwszą opcję.

.................................................................

Moje świąteczne życzenia w tym roku w formie piosenki. 
Miłego słuchania i wesołych świąt.



Pozdrawiam,
[muffinka.]




piątek, 5 grudnia 2014

Różany angel cake - czyli ciasto jak lekkie jak chmurka.


"Skondensowana wata cukrowa"
"W konsystencji jak gąbka"

Lekkie, bardzo puszyste, różane ciasto na białkach z dodatkiem winianu potasu (cream of tartar), z kokosową pastą z dodatkiem białej czekolady. 
Nie uwierzysz, póki nie spróbujesz!




Rożany angel cake z kokosową pastą
(wysoka tortownica 16 cm)

1:
6 białek
szczypta soli
3/4 łyżeczki winianu potasu
125g cukru 

2:
65g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
65g cukru pudru

łyżeczka esencji różanej

pasta:
100g wiórek kokosowych
125g mleka
2 łyżki cukru
50g białej czekolady

odrobina różowego barwnika

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i winianem potasu. Ciągle ubijając dodawaj po łyżce cukru, na końcu wlej esencję. 
Mąkę z proszkiem, barwnikiem, sodą i cukrem pudrem przesiej 5 razy (poważnie!).

Delikatnie połącz masę białkową z mąką, przesiewając po łyżce mąki. Wymieszaj delikatnie szpatułką. 

Tortownicy niczym nie wykładaj, nie smaruj. Wlej po prostu ciasto i piecz 35 minut w 180 stopniach. 
Wyjmij delikatnie z piekarnika i obróć do góry nogami albo na bok, zostaw do ostudzenia.

W międzyczasie przygotuj pastę, zmiksuj wiórki z mlekiem i cukrem. Rozpuść białą czekoladę, dodaj do pasty i schowaj do lodówki.

Ciasto odkrój delikatnie od formy nożem i rozprowadź masę.

Dopóki ciasto nie ostygnie trzeba postępować bardzo delikatnie i dokładnie.


............................................................

Tyle niewypowiedzianych, nieodważnych słów nie było.

Pozdrawiam,
[muffinka.]





.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...